Tuesday, March 1, 2011

pergi nya DIA menghadap ILLAHI

post kali ini mungkin agak menyayat hati . aku sedih sangat sekarang . aku cuba gagah kan diri aku ini untuk menceritakan apa yang terjadi minggu lepas .

ya ALLAH berikanlah hambamu ini kekuatan .

RABU
23 februari 2011

dalam kul 7.10 pagi . aku nak pergi sekolah . aku pun siap2 lahh . time aku nak pakai kasut tu . kasut aku terpelanting . aku tak sedap hati . automatik aku teringat dekat kakak aku yang kat hostel tu . aq ingat dia tengah ade masalah ke ape ke . pastu aku istighfar . hati aku pun tenang balik . aku pun pergi sekolah cam biasa .  time naik basikal tu . aku rase lain macam sikit . aku kayuh basikal dah laju dah ni . tapi kenapa lambat . kenapa tak sampai2 lagi ? aku pun pelik . tapi aku tetap kayuh basikal sampai sekolah . yang peliknya . biasa nye aku gi sekolah kul 7 . tapi tak taw lahh nape aritu aku datang lambat sikit . dah sampai sekolah tu sume macam biasa . tiba2 tengah belajar english dalam kul 9.30 pagi . mama datang sekolah . aku tengah happy time tu , so tak de syak ape2 lahh . aku ingat mama datang nak bagi duit ke ape ke . rupa2 nye mama cakap "nenek xciden . nenek kene bawa KLANG" . aku sabar lagi time tu . tenang je cuma tangan dah mengigil-gigil . terketar-ketar . aku ingat nenek xciden biasa . aku try bertenang . lepas dah balik dari sekolah abah terus hantar aku dengan atok gi klang . dalam perjalanan aku diam je . tak banyak cakap . aku tak taw lah pe yang ade kat dalam kepala otak aku ni . aku diam sangat2 , aku tak pernah macam ni . sampai je pekan KAPAR . aku dapat call dari PAK LANG . pak lang tanya dah kat mane ? aku cakap lahh dah kat kapar . aku tanye "nenek macam mane ?" pak lang jawab " nenek tak sedar , nenek koma . nenek nak kene bedah " . aku jadi tak tentu arah . duduk pun tak senang dalam kereta tu . setengah jam kemudian kiteorang sampai kat EMERGENCY . sume dah ade kat situ . tibe2 aku nangis . aku rase lemah sangat . pastu MAK LONG suruh duduk sebelah dia . mak long peluk aku kuat2 . pegang tangan aku kuat2 . aku pun same . kiteorang nangis berdua . lame gak tunggu nenek prepare untuk bedah . lame sangat . sampai nak kul 1.30 . lepas tu , dorang cakap nenek dah nak keluar dari RED ZONE . nak bwak ke bilik bedah . mak long sempat tangkap gambar nenek . aku nangis time tu . kesian nenek . nenek di botak kan . kepala nenek bengkak sangat . nenek bernafas pun kena pam . sedih sangat . lepastu nenek kene bawak ke tingkat 3 naik lif . sume lif penuh . aku dengan mak long naik guna tangga . sampai je tingkat 3 nenek dah masuk kawasan bilik bedah tu . aku dengan mak long pun serbu lahh . mak long nak tande tangan pe sume . selesai je sume . doktor suruh kiteorang keluar . kiteorang pun keluar lahh . aku , mak long and awon dah nangis2 . pastu mak long kate "jom solat , kite bace yaasin dengan solat hajat" aku pun ikut lahh . lepas dah solat kat surau pe sume . mak long nangis . nampak sangat mak long lemah . aku lagi la lemah . aku pun ikut nangis . pastu sejam kemudian , cik piah datang kat surau . cik piah nangis teruk sangat . air mate dia macam air terjun . kiteorang bertiga berpelukan . nangis same2 . sedih sangat time tu . pastu kiteorang nak naik dalam kul 3 tu tapi pak guard tak kasi . awon kelentong lah pak guard tu . akhirnye dapat jugak . kiteorang naik . rupe2 nye operation dah slesai . nenek dibawa kat ICU . kiteorang tunggu sampai nak dekat pukul 6 baru doktor cerita ape yang jadi . doktor kate " operation berjaya tapi otak nenek tak berfungsi . mate nenek tak rangsang cahaya . tak de respond langsung ." kiteorang sume meraung gile2 . nangis . sedih sangat . time aku tengok nenek dalam ICU . kesian sangat dekat nenek . nenek bernafas dengan bantuan mesin . 100% . setiap mase ade je yang bace kan nenek yaasin . ayie lah yang paling kuat , tabah bace kan nenek ayat2 AL-QURAN . nenek kritikal sangat2 . harapan nak hidup sangat tipis . malam tu , aku dah penat sangat . pening kepala . aku balik rumah pak cik aku yang kat KLANG tu nak rest . kiteorang(aku nan cik piah) pun pergilah . tidur . rehat . mandi pe sume .


KHAMIS
24 februari 2011

lepas sarapan kat umah pak cik aku yang sorang tu . aku nan cik piah pergi lah hospital . tunggu punya tunggu sampai doktor panggil . doktor panggil dalam kul 11 . dia dah kate semalam dia nak wat ujian otak . so, kiteorang dengar lah xplanation dia dekat bilik kaunseling tu . lame sangat dia xplain . aq paham pe yang dia cakap . tengah-tengah dia cakap tu , aku tengah bace yaasin . habis je aku bace yaasin . dokter kate "she was died" . meraung aku . aku yang tengah berdiri tu terduduk . sedih sangat . aku meraung gile-gile dalam bilik tu . sume sedih . kiteorang macam tak puas hati . kiteorang buat lah ujian kedua . keputusan nye pukul 3 . so, kiteorang buat lah ape yang patut sementara tunggu pukul 3 tu . kiteorang solat hajat , bace yaasin . makan tengahari . time doktor panggil tu dah dekat nak pukul 5 . aku tak naik sebab temankan mak long kat surau . mak long kate dia tak sanggup nak naik . lagi pun anak dia (ADAM) tengah tido . 10 minit later , aku tepon cik piah . cik piah soh naik . so, kiteorang naik lahh . sampai je atas , aku tengok ramai orang dah nangis . aku tanye kat cik piah "keputusan final nye ape ?" cik piah kate "masih same . negatif " sambil menangis . sayu sangat time tu . aku sedih sangat-sangat . doktor kate nak cabut mesin pernafasan . tiub lah ape lah . sume kene cabut . lepas sume tu kene cabut ade satu bende yang tak cabut . aku tak tahu lah ape . kiteorang tunggu nenek punya jantung berhenti sampai 0 . jantung nenek berhenti kul 6.53 minit petang . sayu nye . sedih sangat time tu . lepas doktor dah cabut sume tu . nenek nak kene mandikan . aku tak ikut time mandikan . aku terus balik sabak sebab nak siapkan ape yang patut kat sabak . pergilah balik . beli ape-ape yang patut . ambik kakak dekat hostel malam tu jugak . lepas dah ambik kakak terus balik rumah nenek . semuanya dah siap . katil sume dah siap . aku balik rumah balik nak mandi . nak tukar baju . aku dah penat sangat malam tu . nenek sampai kat rumah nak dekat pukul 1 lebey . aku tunggu . dah setengah jam aku tunggu nenek . aku balik rumah . aku nak tido aku penat sangat malam tu . so, aku balik lah tido .


JUMAAT
25 februari 2011

aku datang rumah nenek dalam pukul 9 lebih . sampai je rumah . dah ramai orang . aku pun terus pergi ruang tamu . ayie ajak aku duduk sebelah dia . aku duduk sebelah ayie betul-betul dekat nan katil jenazah . sayu nye rase time tu . aku tak dapat bace yaasin time tu sebab aku cu** . sedih nya . jenazah nak dikebumikan lepas solat jumaat . so , sebelum pukul 1 tu . kiteorang tengok , cium wajah nenek buat kali terakhir . sedih nya . aku tak kuat . aku lemah tapi aku gagahkan jugak diri aku ini . aku seka air mate aku . aku tahan sebab nak cium nenek . air mate aku tak keluar pun . alhamdulillah . lepas nenek dah tutup tu . aq nangis balik . sedih rasenye . air mate aku jatuh menjurai-jurai . deras sangat . lepas nenek dah bawak ke masjid tu . aku tak ikut sebab aku cu** . aku stay je kat rumah . makan tengahari dengan budak-budak kecik . lepas dah siap makan tu . aku terus pergi kubur . time nenek nak kene kebumi . senang je . sekejap je . sume dah selesai . imam pun bace talkin . sesudah talkin . mereka anak beranak bace yaasin ramai-ramai . lepas dah bace yaasin . sume dah tenang .  

aku nak redha kan pemergian nenek . moga roh nenek tenang dekat sane . moga nenek di tempatkan di kalangan orang yang beriman . aminn ~

al-fatihah untuk MUNJIAH binti SAPURA 



anis sayang nenek sangat-sangat




4 comments:

nurul adauwiah said...

redhakan permegiannya.......
walaupun memang kita x nak......
sedekahkan surah al- fatihah dan surah yasin....
kpada nenek......

anis said...

tengs ada .

Siti Farhaanah said...

sabar oke anis , semoga nenek anis sitempatkan dikalangan orang yang beriman , aminn

anis said...

hmm , btol ckp hana kann . kite kne sbar . anyway tengs .